DruštvoIstaknute

Sastanak sa predstavnicima Puteva Srbije: Okvir politike raseljavanja

U sali Skupštine opštine Merošina održan je drugi sastanak predstavnika JP Putevi Srbije sa građanima o uticaju izgradnje auto-puta E80 od Niša do Merdara, na njihove svakodnevne navike, privikavanje na nove uslove i početak procesa eksproprijacije i raseljavanja. Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj će najverovatnije finansirati izgradnju autoputa.

Zainteresovani građani čije se parcele i nepokretnosti nalaze u idejnom projektu, odnosno one koje zahvata proces eksproprijacije, imali su priliku da o svim nedoumicama razgovaraju sa predstavnicima JP Putevi Srbije i Glavnim projektantom Mićom Rajkovićem.

Sada se radi idejni projekat i nakon završetka idejnog projekta znaće se tačno koje parcele su predmet esproprijacije. Sama eksproprijacija ići će zajedno sa izradom glavnog projekta. Idejni projekat je skoro gotov i treba da prođe republičku Revizionu komisiju, nakon čega se pristupa eksproprijaciji. Sam proces otkupa zemljišta mogao bi da se očekuje tokom iduće godine“-kaže Glavni projektant Rajković.

Javne konsultacije o postupku donošenja okvira politike raseljavanja i plana uključivanja zainteresovanih strana održane su sa ciljem da se građani upoznaju sa pravima i mogućnostima koje donosi sam postupak raseljavanja.

Ono što je svojstveno za ovu deonicu i za sve one koje se realizuju uz podršku kredita međunarodnih kreditora je to što imaju neka malo drugačija pravila. Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, naročito za ovako zahtevan projekat, važnija je i od same izgradnje. Važno je da se uspostavi balans između javnog i interesa pojedinca jer je sam proces raseljavanja stres koji jako utiče na sve zainteresovane strane“-ističu predstavnici Puteva Srbije.

Predsednica opštine Merošina Sanja Stajić istakla je važnost ovog projekta zbog toga što će njegova realizacija povezati Merošinu sa čitavim regionom. Auto-put kroz merošinsku opštinu prolazi dužinom od nekih 12 kilometara, a službe opštine poštovaće sve odluke i pravila vezana za postupak eksproprijacije.

Posebnim akcionim planom će službenici Puteva Srbije kao poslednju fazu pred sam otkup zemljišta obilaziti građane od kojih se oduzimaju nepokretnosti i sa njima dogovarati dinamiku sprovođenja eksproprijacije i naknade za dodatne gubitke.
Vlasnik i korisnik eksproprijacije odnosno Putevi Srbije su ugovorne strane. Korisnik eksproprijacije daje ponudu vlasnik je prihvata ili ne. Ukoliko ne prihvati dokumentacija odlazi u nadležni sud i po hitnom postupku se rešava. Troškove sudskog procesa snose Putevi Srbije.

Eksproprijacija je proces koji se ne može zaustaviti zbog toga se i organizuju ovakvi sastanci sa ciljem da se ublaži šok koji kod ljudi nastaje kada im neko protiv volje ali uz naknadu oduzima zemlju

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close