Naslovna Društvo “Vrbica” veseli dečiji praznik (FOTO)

“Vrbica” veseli dečiji praznik (FOTO)

1164
0
PODELI

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Lazarevu subotu ili „Vrbicu“. Tim povodom, u Merošini je po prvi put organizovana Svečana litija. Više stotina učesnika, uglavnom dece, ulepšalo je praznik i započeli jednu lepu tradiciju. Nakon osvećenja vrbe, svečane litije i ophođenja oko crkve Svetog Romana, učenici mlađih razreda osnovne škole priredili su predstavu „Vaskršnja priča“ u Sali Narodne biblioteke.

Program obeležavanja praznika „Vrbice“ počeo je okupljanjem litije u školskom dvorištu u Merošini i osvećenjem vrbe od strane oca Đorđa Mirkovića i azbresničkog paroha protojereja Siniše Peljanovića.

Zatim se litija uputila ka crkvi Svetog Romana, predvođena parosima merošinske i azbresničke parohije. Nekoliko stotina parohijana, uglavnom dece činili su veličanstvenu litiju, kakva u Merošini do danas nije viđena.

Deca okićena zvončićima i venčićima, uz pesmu i smeh prodefilovali su centralnim merošinskim ulicama. Nakon ophođenja oko crkve, za decu je u porti hrama priređeno posluženje.

Predstavu „Vaskršnja priča“ izveli su učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, uz pomoć učiteljice Danice Jevtović i veroučitelja Ane Jovanović i Vlade Jovanovića. Predstava opisuje poslednje Isusove dane i vaskrsenje.

U srpskoj crkvi Vrbica je veseli dečji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko“.

Predanje

Lazareva subota je sećanje na događaj u Vitaniji, gde je živeo mladi čovek Lazar sa sestrama Martom i Marijom, koji je sa svim pojedinostima opisao jevanđelist Luka.

Na vest o smrti Lazarevoj, kako je zapisano u Jovanovom Jevanđelju, Isus je došao u Vitaniju, gde je njegov prijatelj već četiri dana bio sahranjen.

Došao je do groba, naredio da se skloni grobni kamen i pozvao Lazara da izađe, što je on i učinio, sav uvijen u pogrebne pokrove, kaže predanje koje je preneo sveti Jovan u svom Jevanđelju.

Ovaj događaj smatra se u hrišćanstvu pobedom života nad smrću i nagoveštaj Hristovog stradanja i vaskrsenja, u kome je osnova novozavetne vere.

To poslednje čudo Hristovo, koji se već pročulo po čudesnim isceljenjima i drugim podvizima kojim je potvrđivao snagu potonje vere, ozlojedilo je judejske sveštenike i uzrok je presude na smrt raspećem koju mu je u sredu, u nedelji stradanja, izrekla jevrejska skupština Sinedrion.

Lazar je živeo još trideset godina kao episkop na Kipru, gde ga je posetila i Bogorodica i poklonila mu omofor, njenom rukom izvezen.

Spomen svetog Lazara Četvorodnevnog slavi se od prvih dana hrišćanstva, a njegovo ime je simbolično i na hebrejskom „el-azar“ znači – Bog je pomogao.

Njegove mošti počivaju danas u Carigradu, gde su prenete 890. godine sa Kipra, odnosno iz Kitona kod Larnake, gde je stajala nadgrobna ploča sa natpisom „Hristov prijatelj“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here