Naslovna Društvo Obuka za voćare iz Merošine i Prokuplja

Obuka za voćare iz Merošine i Prokuplja

280
0
PODELI

Firma koja se bavi preradom voća „Lukowa“ u saradnji sa USAID-om i lokalnom firmom koja se bavi otkupom i preradom voća T.R. „Buca i Joca“, organizovala je obuku za voćare iz Merošine i Prokuplja na Oblačinskom jezeru. Blizu 130 proizvođača imalo je priliku da se upozna sa savremenim metodama proizvodnje voća.

Obuka je namenjena individualnim poljoprivrednim proizvođačima i otkupljivačima, a cilj je postizanje višeg nivoa kvaliteta i kontrole, u skladu sa zahtevima savremenog tržišta i održive poljoprivrede.

Teme obuke su bile primena GLOBAL G.A.P. standarda, organska proizvodnja, moderna proizvodnja i poboljšanje produktivnosti, kao i zdravstvene i bezbednosne mere u cilju očuvanja okoline i dobijanja zdravog ploda za krajnjeg korisnika, a predavač je Nikola Damjanović iz Biocerta.

Lukowa je švajcarska firma koja posluje i u Srbiji već 5 godina, prvenstveno se bavimo izvozom voća i povrća i na ovom projektu učestvujemo u saradnji sa USAID-om. Ovo je drugi projekat na kojem sarađujemo, prvi je bio za studente i stručnjake iz ove oblasti, a sada edukujemo proizvođače o savremenim trendovima u proizvodnji i uzgoju voća“-ističe Aleksandar Medić menadžer nabavke u firmi Lukowa.

Edukacije ovog tipa organizuju se širom Srbije, predviđeno je da do kraja projekta one budu održane u 16 gradova i opština koje su prepoznate kao voćarske.

Edukacije se organizuju ciklično i ponavljaće se u budućnosti, kako bi se podigla svest kod proizvođača o značaju praćenja savremenih trendova u proizvodnji voća, o zahtevima i potrebama tržišta. Organska proizvodnja je nešto sto je budućnost pa se lagano okrećemo to tipu uzgoja“-kaže Medić.

Lukowa na teritoriji Srbije ima tri hladnjače kapaciteta oko 10 hiljada tona i prevashodno se bavi izvozom voća i povrća.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here