Naslovna Društvo Specijalan status u UN za humanitarnu organizaciju „28. Jun“

Specijalan status u UN za humanitarnu organizaciju „28. Jun“

299
0
PODELI

Humanitarna organizacija 28.Jun prva je dobrotvorna organizacija sa zapadnog Balkana kojoj je dodeljen poseban konsultativni status pri Ujedinjenim Nacijama. Od procenjenih 10 miliona neprofitnih organizacija, koliko ih ima u svetu, manje od 0.0005%, odnosno 4500, je dostiglo ovaj nivo, i dobilo ovaj status.

Nakon osamnaest mukotrpnih meseci, koliko je trajao postupak prijavljivanja UN-u, organizaciji 28.Jun je zvanično dodeljen status od strane Ekonomskog i socijalnog saveta Ujedinjenih Nacija (ECOSOC), kojeg čini 19 država članica komiteta, tokom zasedanja Saveta u Njujorku 25.05.2018.godine.
ECOSOC predstavlja glavnu platformu Ujedinjenih Nacija za rešavanje globalnih ekonomskih, socijalnih i drugih srodnih pitanja.

Odabir „28.Juna“ od strane Ujedinjenih Nacija predstavlja svojevrsno priznanje za njegov izvanredan i dugotrajan humanitarni rad na prostoru zapadnog Balkana.
Dodeljivanje ovakvog statusa će organizaciji omogućiti da o važnim socijalnim i ekonomskim pitanjima usmeno izlaže svoje stručno mišljenje ili da o istom podnosi pisane izjave u oblastima ekspertize Ujedinjenih Nacija koja će biti prosleđena od strane Generalnog Sekretara Ujedinjenih Nacija.
Druge privilegije uključuju:
– upućivanje u goruće probleme i iznalaženje rešenja putem stručnih analiza, sačinjenih od informacija koja se prikupljaju direktno na terenu, kao ‘agent ranog upozorenja’
– pomoć u praćenju u primeni međunarodnih dogovora
– prisustvo na internacionalnim konferencijama i skupovima, kao i organizovanje istih
– susrete sa zvaničnim vladinim delegacijama i drugim predstavnicima neprofitnih organizacija u svetu
– učestvovanje u debatama, interaktivnim dijalozima, panel diskusijama i zvaničnim sastancima međunarodnih organizacija
– zauzimanje značajne pozicije u unapređivanju ciljeva Ujedinjenih Nacija
– pomoć pri podizanju javne svesti za najznačajnije teme koje predstavljaju humanitarni problem
– mogućnost za umrežavanje na međunarodnom nivou i lobiranja za rešavanje najvažnijih pitanja.

Organizacija „28.Jun“ moći će da delegira do sedam svojih članova, koji će dobiti poseban tretman za ulaz u zgrade Ujedinjenih Nacija, kako u njenom sedištu u Njujorku, tako i u Savetu za ljudska prava u Ženevi.

Proces prijavljivanja je bio dugotrajan i iscrpljujuć„, ističe predsednik organizacije Filip Filipi Janković ,, Države članice komiteta su temeljno, kritički pregledale našu prijavu, koja sadrži detaljne izveštaje našeg rada sa terena, zatim pravne i finansijske izveštaje, od početka 2016.godine i na osnovu njih i naših izlaganja, na zasedanjima donela svoju odluku”.

Aleksandra Trifunović, izvršni direktor za Balkan, koja je takođe uzela učešće u zasedanjima UN-a, istakla je da ,,Članovi „28.Juna“ svakodnevno ulažu neverovatne napore da pomognu realizaciji što većeg broja humanitarnih aktivnosti, a naš novoodobreni status će nam omogućiti da unapredimo svoj rad i podignemo ga na jedan viši, međunarodni nivo, uključivanjem u aktivnosti UN-a, sa kojim ćemo deliti naše ekspertize u oblastima u kojima delamo.“
Poveljom Ujedinjenih Nacija od 1945.godine ustanovljen je ECOSOC kao jedan od 6 glavnih organa Ujedinjenih Nacija. Ova organizacija je glavno telo za koordinaciju, analizu, vođenje dijaloga i davanje preporuka za ekonomske, socijalne i probleme životne sredine, kao i za primenjivanje međunarodno priznatih razvojnih ciljeva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here